8/12/08

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΟΠΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ,
ΕΚΤΟΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ - γράψτε την άποψη σας
στο θέμα αυτό που θα συζητηθεί στη Βουλή,
την Παρασκευή 12.12.08


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


ΘΕΜΑ: Να μη φέρουν όπλα τα όργανα της τάξης παρά μόνο αν έχουν διαταχθεί

Το τραγικό περιστατικό της ανθρωποκτονίας πολίτη – του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου - από αστυνομικό δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Προσφέρεται για γενικεύσεις, για την κουλτούρα που επικρατεί στις δυνάμεις που έχουν επιφορτιστεί τη διατήρηση της τάξης, για την εκπαίδευση, την ψυχραιμία τους κάτω από πίεση, τις γενικές αρχές χρήσης του όπλου τους. Το συμπέρασμα που πρέπει να εξαχθεί, είναι ότι αν δεν υπήρχε το όπλο η ζωή του νέου δεν θα είχε χαθεί άδικα.

Προβάλλει, έτσι, η ανάγκη να μελετηθεί η απαγόρευση της οπλοφορίας των αστυνομικών όταν δεν βρίσκονται σε υπηρεσία που να απαιτεί τη χρήση όπλων, όπως για παράδειγμα γίνεται στη Βρετανία. Το πρόβλημα της ανάγκης ένοπλης υποστήριξης μπορεί να λυθεί με την ύπαρξη μονάδων αστυνομικών ειδικά εκπαιδευμένων στη σωστή χρήση όπλων που θα βρίσκονται σε επιφυλακή για να επέμβουν. Το μέτρο θα σώσει μελλοντικά ζωές πολιτών και αστυνομικών.

Ερωτάται ο κος Υπουργός:
  1. Συμφωνεί με το παραπάνω σκεπτικό;

  2. Θα μελετήσει τη δυνατότητα απαγόρευσης οπλοφορίας των δυνάμεων της τάξης, όταν οι συνθήκες υπηρεσίας τους δεν απαιτούν κάτι τέτοιο;

Αχαρνές, 08 Δεκεμβρίου 2008
Ο ερωτών βουλευτής
ΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ