8/12/08

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΟΠΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ,
ΕΚΤΟΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ - γράψτε την άποψη σας
στο θέμα αυτό που θα συζητηθεί στη Βουλή,
την Παρασκευή 12.12.08


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


ΘΕΜΑ: Να μη φέρουν όπλα τα όργανα της τάξης παρά μόνο αν έχουν διαταχθεί

Το τραγικό περιστατικό της ανθρωποκτονίας πολίτη – του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου - από αστυνομικό δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Προσφέρεται για γενικεύσεις, για την κουλτούρα που επικρατεί στις δυνάμεις που έχουν επιφορτιστεί τη διατήρηση της τάξης, για την εκπαίδευση, την ψυχραιμία τους κάτω από πίεση, τις γενικές αρχές χρήσης του όπλου τους. Το συμπέρασμα που πρέπει να εξαχθεί, είναι ότι αν δεν υπήρχε το όπλο η ζωή του νέου δεν θα είχε χαθεί άδικα.

Προβάλλει, έτσι, η ανάγκη να μελετηθεί η απαγόρευση της οπλοφορίας των αστυνομικών όταν δεν βρίσκονται σε υπηρεσία που να απαιτεί τη χρήση όπλων, όπως για παράδειγμα γίνεται στη Βρετανία. Το πρόβλημα της ανάγκης ένοπλης υποστήριξης μπορεί να λυθεί με την ύπαρξη μονάδων αστυνομικών ειδικά εκπαιδευμένων στη σωστή χρήση όπλων που θα βρίσκονται σε επιφυλακή για να επέμβουν. Το μέτρο θα σώσει μελλοντικά ζωές πολιτών και αστυνομικών.

Ερωτάται ο κος Υπουργός:
  1. Συμφωνεί με το παραπάνω σκεπτικό;

  2. Θα μελετήσει τη δυνατότητα απαγόρευσης οπλοφορίας των δυνάμεων της τάξης, όταν οι συνθήκες υπηρεσίας τους δεν απαιτούν κάτι τέτοιο;

Αχαρνές, 08 Δεκεμβρίου 2008
Ο ερωτών βουλευτής
ΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντί να χωρίζουμε τους αστυνομικούς σε ικανούς και "ανίκανους" να φέρουν όπλα,δεν θα ήταν καλύτερα να γίνουν πιό αυστηρές οι διαδικασίες αποδοχής ενός ατόμου στον κλάδο; Συγκεκριμένα για τους "ειδικούς φρουρούς",είναι γνωστό πως αποτελούν τον "φτωχό συγγενή" της αστυνομίας,ένα παρακατιανό παρακλάδι πού σίγουρα δεν θα έπρεπε να οπλοφορεί...

Προτιμώ 1 καλό αστυνομικό με όπλο παρά 10 ανίδεους χωρίς.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ότι πρέπει να απαγορευθούν τα όπλα στους αστυνομικούς. Όμως πιστεύω ότι δεν φτάνει μόνο αυτό πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της αστυνομίας να καταλάβουν ότι πρέπει να υπηρετούν το πολίτη και όχι να τον τρομοκρατούν να εκπαιδευτούν σωστά και να ξέρουν πώς να κάνουν συλλήψεις και όχι να καταπατούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα προκειμένου να πετύχουν μια σύλληψη.
Επίσης οι αστυνομικοί (και όχι μόνο αυτό αφορά κάθε δημόσιο υπάλληλο-λειτουργό) θα πρέπει να να αποβάλλονται από το σώμα όταν δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους διότι όταν δεν φοβάσαι για τις συνέπειες των πραξεών σου τότε δρας ανεξέλεγκτος.
Τζίνα Π.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την πρόταση.
θα έπρεπε όμως να παρθούν πολλά παραπάνω μέτρα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και το δημοκρατικό ήθος αυτών των ατόμων.
τα ΜΑΤ πρέπει να καταργηθούν

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κύριε
Το ερώτημα πού θέτετε είναι σωστό αναμφισβήτητα.
Κατα τήν άποψη μου όμως τό σημαντικό δέν είναι ή διαφοροποίηση τής εξάρτισης τού αστυνομικού αλλά Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ τής ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ τοσο τού αστυνομικού όσο, καί δή περοισσότερο, αυτών πού δίνουν εντολές στήν αστυνομία.
Με άλλα λόγια τών πολιτικών προΐσταμένων.
Επ αυτού έχετε να προτείνετε κάτι;
Παρεπιπτώντως στήν πόλη πού πρωτοεφαρμόστηκε ή ( αληθινή , όχι φαλκιδευμένη) δημοκρατία οί αστυνομικοί εκαλούντο " ραβδούχοι" ακριβώς γιατί το μοναδικό " οπλο" τους ήταν μια βέργα!!!καί ήταν ΔΟΥΛΟΙ.
Αλλωστε στήν Αθηναΐκή Δημοκρατία ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΤΑΝ αυστηρα ή οπλοφορία όπως πιθανα γνωρίζετε
Εσείς βέβαια εκπροσωπείτε καί πρεσβεύετε τόν κοινοβουλευτισμο πού απέχει παρασάγκας από τήν δημοκρατία.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Βρεττέ
Πιστεύεται πως έτσι θα γίνει καλύτερη η ζωή μας;
Πιστεύεται πως το πρόβλημα είναι η οπλοφορία ή η εκπαίδευση των Αστυνομικών;
Να γίνει απαγόρευση της οπλοφορίας των αστυνομικών; Και ποιοι θα έχουν πιστόλια? Μόνο οι κακοποιοί; Νομίζω πως αυτά που λέτε είναι τρελά, αλλά σκεφτείτε το λίγο πιο λογικά, έχετε δει σε οποιοδήποτε κράτος οι αστυνομικοί να μην έχουν όπλο;

Ανώνυμος είπε...

Σαφώς οι αστυνομικοί δεν πρέπει να οπλοφορούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Είναι φρικτό το θέαμα να κατεβαίνεις στο Ε. Βενιζέλος και να βλέπεις αστυνομικούς με ύφος ραγιά να οπλοφορούν και να περιφέρονται με νωχελικό βήμα και βλέμα.
Και ενώ η αίσθηση εξουσίας στην πλειοψηφία των αστυνομικών είναι αναμφβισβήτητα, η ουσιαστική εξυπηρέτηση και η προστασία του πολίτη από την αστυνομία είναι ανύπαρκτη. Η καθημερινή παρέμβαση της αστυνομίας ακόμη και σε απλά ζητήματα είναι μηδαμινή. Πως θα αλλάξει αυτό? αλλαγή στην εκπαίδευση, σεβασμός στα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου, αλλαγή στη στάση του πολίτη απέναντί στην αστυνομία, δηλαδή γνώση των δικαιωμάτων του και διεκδίκηση της εφαρμογής τους.

Ανώνυμος είπε...

Στις υπηρεσίες όπου δεν θα απαιτείται η οπλοφορία (που είναι και οι περισσότερες) θα απαιτείται τουλάχιστον σωματική ικανότητα ελέγχου (δηλαδή να μπορεί ο/η αστυνομικός να αντέξει και να μπορεί να σπρώξει βάρος ίσο με το μέσο βάρος υπόπτου ή να τον κυνηγήσει πεζή). Δεδομένων των γιωτάδων, υπέρβαρων, μαρλμπορομανών και γηραλέων κρασοπατέρων που υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ. έχω αρχίσει να σχηματίζω την εντύπωση οτι πολλοί ειδικοί φρουροί αποτελούν το πιο αξιόμαχο κομμάτι της (που καταντήσαμε - οι εντελώς ανεκπαίδευτοι να γίνονται αποκούμπι και προστάτες μας). Ελπίζω η ερώτηση που υποβάλλετε να μην είναι ενδεικτική της ελαφρομυαλιάς και απρονοησίας με την οποία ορισμένοι (δυστυχώς οι περισσότεροι και αρχαιότεροι) πολιτικοί σήμερα ασκούν το μέγιστο λειτούργημα της πολιτείας - αυτό του νομοθέτη - με μόνο γνώμονα να ακουστεί το όνομα τους και λίγο παραπέρα ανεξαρτήτως περιεχομένου. Ποιός θα εκπαιδεύσει και θα ξεσκαρτάρει την αστυνομία αναδρομικά απο ανίκανους για ελάχιστη σωματική επίδοση; Ποιος θα αναδιατάξει - αναδιαρθρώσει τα επιχειρησιακά σχέδια με άοπλους αστυνομικούς; εσείς προσωπικά ή το κόμμα σας; έχετε υπόψη σας το πιθανό κόστος και ρίσκο ενός τέτοιου εγχειρήματος; η απλά ρίχνετε κι εσείς μια ντουφεκιά (στη συγκεκριμένη περίπτωση αλευροντουφεκιά) στον αέρα; Με πιάνει ελαφρό μειδίαμα όταν σκέφτομαι αστυνόμικούς της εκλογικής σας περιφέρειας να πηγαίνουν να διερευνήσουν καταγγελία για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας χωρίς όπλο, για το φόβο των ιουδαίων, βόρεια του ασπρόπυργου, ας πούμε. Προτείνω να φέρετε προς συζήτηση στη βουλή την επαναφορά του θεσμού του σκύθη τοξότη αστυφύλακα απο την κλεωνική αθήνα . Έτσι και η δική σας έγνοια αλλά και η οργή της κουκουλοφόρας νεολαίας θα ικανοποιηθούν αμφότερες. Θα τον αφοπλίσουμε τρόπον τινά τον αστυνομικό αλλά θα μπορούμε και να τον φτύνουμε - βρίζουμε έναντι μικρού προστίμου καθότι οι σκύθες ως γνωστό δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα. Σκύθες που θα βρείτε δεν ξέρω. Ίσως το κόμμα της κοινοβουλευτικής ακροδεξιάς που έχει κληρονομήσει όλη την αρχαιότητα και το βυζάντιο κατ΄ αποκλειστικότητα να μπορεί να σας βοηθήσει στο ψάξιμο αλλά μέχρι τότε αγοράστε τους κανένα όπλο της προκοπής, με εγγεγραμμένο βαλιστικό προφίλ, υπ' ευθύνη της υπηρεσίας, που να μην πυροδοτεί απο θεϊκή παρέμβαση. Κόφτε τους λίγο το μάλμπορο εν ώρα υπηρεσίας και κάντε τους υπεύθυνους και συμπάσχοντες φρουρούς της εννομης τάξης & ασφάλειας από ερασιτέχνες συνδιαχειριστές - δικτάτορες της εξουσιαστικής επιβολής. Όλα τα υπόλοιπα δεν προλαβαίνετε ούτε εσεις προσωπικά αλλά ουτε και οι επόμενες δύο βουλές να τα φέρουν σε σειρά. Απλά αρλούμπες να κάνουμε εντύπωση.
Μην με παρεξηγείτε για την αυστηρότητα αλλά το βουλεύεσθαι εμπεριέχει και το εμπαθείν

Ανώνυμος είπε...

Έσβησε χθες -αθόρυβα- αστυνομικός, θύμα κουκουλοφόρων του 2007.
Χθες έσβησε ο αστυνομικός που είχε δεχθεί επίθεση από κουκουλοφόρους
σε συναυλία στο Ελληνικό το καλοκαίρι του 2007.
Όλο αυτό το διάστημα ήταν ουσιαστικά ζωντανός-νεκρός.
-Δεν ήταν αρκετά νέος, ήταν ήδη 24 ετών.
-Δεν ανήκε στη γενιά των 700 ευρώ, γιατί έβγαζε 750.
-Δεν είχε όνειρα για τη ζωή του, είχε όπλο, κι ας μην το τράβηξε ποτέ για να σωθεί.
-Δεν είχε μάνα να τον κλάψει, γιατί ήταν ένας μπάτσος, ένα γουρούνι, ένας δολοφόνος.
-Κάποιοι θάνατοι δεν πουλάνε το ίδιο, αλλά μαντέψτε, πονάνε το ίδιο.
Ποιος είναι ο αστυνομικός; Δυστυχώς θυμηθείτε το περιστατικό....
"Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι την 23.10 ώρα της 06/07/2007,
δύο (2) αστυνομικοί οι οποίοι βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία μέτρων ασφαλείας
για αποτροπή κλοπών, επιθέσεων και φθορών ξένης περιουσίας,(σπάσιμο οχημάτων,
καταστημάτων ή εγκαταστάσεων κ.α αδικημάτων) όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν,
κατά την διάρκεια συναυλίας συγκροτημάτων μουσική ςστις εγκαταστάσεις του γηπέδου
Baseball στο Ελληνικό, δέχθηκαν απρόκλητα δολοφονική επίθεση από πλήθος ατόμων
του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Η αναίτια επίθεση έγινε από τριάντα (30) τουλάχιστον άτομα, με ενωμένες δυνάμεις
τα οποία διέπραξαν βιαιοπραγίες σε βάρος των δύο (2) αστυνομικών, με γρόνθους,
λακτίσματα και υλικά αντικείμενα (σιδηρολοστούς, ρόπαλα, θλώντα όργανα),
προκαλώντας σε αυτούς βαρείες σωματικές βλάβες. Ειδικότερα ο ένας αστυνομικός
(γεν. 1983), φέρει βαριές κακώσεις κεφαλής, πολλαπλά τραύματα στο σώμα και
νοσηλεύεται στη Μ.Ε.Θ. Νοσοκομείου, ευρισκόμενοςσε καταστολή.

Η κατάσταση του εγκυμονεί κίνδυνο ζωής. Ο δεύτερος αστυνομικός (γεν. 1972), επίσης
νοσηλευόμενος φέρει ρωγμώδες κατάγματα στο αριστερό χέρι και μώλωπες στα πλευρά.
Η βάναυση επίθεση συνεχίζει μια σειρά προκλήσεων έναντι της έννομης τάξης και
''καταδρομών'' που αποδέχονται με απάθεια το ενδεχόμενο αποτέλεσμα της σωματικής
βλάβης και της ανθρωποκτονίας από ''άτομα'' που ασκούνται στη βία, μάλλον ως πρόταση
και στάση ζωής και ως ''πολιτική παρέμβαση''.

Η Ελληνική Αστυνομία κινείται για την ανακάλυψη των δραστών".

ΕΠΙΛΟΓΟΣ…
Γι' αυτό το γεγονός όμως, κανένας δημοσιογράφος δε θα φωνάξει,
κανένα ΜΜΕ δε θα γράψει αράδες, κανένας ψευτοδημοκράτης μπλογκερ
δε θα αναρτήσει έστω και μία γραμμή.

Αιωνία του η μνήμη και ας αναπαυθεί η ψυχούλα του!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι αλήθεια ότι πέθανε ο αστυνομικός:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=2036740