12/1/09

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ προς την ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τους δικούς της όρους και μια διευρυμένη ατζέντα διαλόγου με την Αθήνα για τα Ελληνοτουρκικά φαίνεται πως επιχειρεί να επιβάλει η Τουρκία με τις διαρκώς αυξανόμενες προκλήσεις της στο Αιγαίο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την παγκόσμια ειρήνη περίοδο λόγω του κενού εξουσίας στις ΗΠΑ.

Οι τελευταίες υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι και η αναχαίτιση του Ελληνικού ελικοπτέρου, το τελευταίο τετραήμερο, σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ για δήθεν παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Τουρκίας αποσκοπούν στη δημιουργία, μέσω της απειλής θερμού επεισοδίου, τετελεσμένων στο Αιγαίο και στην αποφυγή των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ε.Ε για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά την ώρα που λαμβάνει διαρκή αρνητικά μηνύματα από την πλειονότητα των κρατών – μελών για την ένταξή της στην Ε.Ε.

Με αιχμή του δόρατος τη θεωρία των γκρίζων ζωνών και με σαφή ευθύνη του Ελληνικού ΥΠΕΞ που δεν ενημερώνει για τις Τουρκικές προκλήσεις ούτε το ΝΑΤΟ (όπου είμαστε μέλη μαζί με την Τουρκία) ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιορίζεται απλώς σε ανακοινώσεις για εσωτερική κατανάλωση σαν να διερχόμαστε μια περίοδο συνήθους ρουτίνας στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις η Τουρκία προσπαθεί να παγιώσει τις διεκδικήσεις της.

Επειδή η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο οποίο η Ελληνική διπλωματία πρέπει να απαντήσει άμεσα και ουσιαστικά ξεφεύγοντας από την πολιτική του …24ωρου,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Ποιός ο σχεδιασμός των διπλωματικών μας πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα;
  2. Ποιά πρόοδος έχει σημειωθεί στον Ελληνοτουρκικό διάλογο τον τελευταίο χρόνο ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα;

Αχαρνές, 11 Ιανουαρίου 2008
Ο ερωτών βουλευτής
ΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ

Υ.Γ. Η συζήτηση της ερώτησης στη Βουλή στην ιστοσελίδα

2 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και ιδιαίτερα οι παραβιάσεις εθνικού του εναέριου χώρου, φαίνεται να αποτελούν το μυστικό του ΥΠΕΞ; Ππιος ο φόβος που τελικά πρέπει να μένουν κρυφά; Γιατί πρέπει εν μέσω προκλήσεων να το φαντασιωνόμαστε καλή γειτνίαση;

Ντίνος Βρεττός - Dinos Vrettos είπε...

Αγαπητέ Φίλε,
το σχόλιο σου ακουμπά την ουσία του προβλήματος. Ίσως ελπίζουμε ότι με τις ευχές και τα λόγια το πρόβλημα θα εξαφανιστεί, κάποια στιγμή. Σου παραθέτω τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που διεξήχθη την Παρασκευή το πρωί στη Βουλή. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Βαληνάκης απαντά στα ερωτήματα...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι σταθερά προσανατολισμένη στην προάσπιση του εθνικού συμφέροντος μέσω της εμπέδωσης της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Η στρατηγική μας είναι μακρόπνοη, συνεκτική και ξεκάθαρη. Βασίζεται στην αταλάντευτη απαίτησή μας για σταθερή προσήλωση όλων των χωρών της περιοχής στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας. Μία απαίτηση που ομόφωνα έχει καταγραφεί σε όλα τα κοινοτικά κείμενα που καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αυτό είναι το σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Θέλουμε την ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας και τη θέλουμε πλήρη και χωρίς εκπτώσεις. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Ξέρουμε ότι πρόκειται για μία διαδικασία μακρά και δύσκολη, μία διαδικασία που φέρνει την Τουρκία, όπως και κάθε άλλη άλλωστε υποψήφια χώρα, αντιμέτωπη με τον εαυτό της, με τις αδυναμίες και τα ελλείμματά της. Γι’ αυτό και δεν περιμένουμε να αλλάξει σε μία νύκτα.
Όμως, σε κάθε περίπτωση τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς σε βάρος της χώρας μας το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει άμεσα στις κατάλληλες σε όλα τα επίπεδα διπλωματικές ενέργειες και διαβήματα, ιδίως όταν πρόκειται για συμβάντα τόσο σοβαρά όσο οι πρόσφατες προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή του Φαρμακονησίου και του Αγαθονησίου. Οι απαντήσεις μας στην τουρκική συμπεριφορά είναι αποφασιστικές και ψύχραιμες και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών από την άλλη πλευρά. Παγίως ενημερώνουμε άμεσα εταίρους και όλα τα αρμόδια όργανα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμάχους αλλά και όλους τους συνομιλητές μας για την τουρκική συμπεριφορά και το ίδιο πράξαμε και αυτήν τη φορά.
Επαναλαμβάνω ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν ένα κρίσιμο και αδιαπραγμάτευτο προαπαιτούμενο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και δεν φειδόμαστε πρωτοβουλιών και προσπαθειών, προκειμένου το προαπαιτούμενο αυτό να λαμβάνεται δεόντως υπ’ όψιν σε όλα τα επίπεδα αξιολόγησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που φαίνεται και από τα σχετικά κείμενα που υιοθετούν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα λόγια, η Τουρκία βρίσκει διαρκώς μπροστά της τον κακό εαυτό της.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό και το υπογραμμίζουμε συνέχεια προς την τουρκική πλευρά ότι οι προκλήσεις και οι εντάσεις δεν μπορούν να θίξουν ή να ανατρέψουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που εδράζονται ασφαλώς στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Τουναντίον, βλάπτουν την εικόνα και τις διεθνείς επιδιώξεις και τελικά τα ίδια τα συμφέροντα της Τουρκίας, γιατί τον διακηρυγμένο στόχο της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ωφελεί μόνο η ουσιαστική βελτίωση και πλήρης εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις αρχές του 2008 στην Τουρκία. Αναμένουμε από την Τουρκία να ανταποκριθεί και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς επιταγές, αλλά και με τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει αυτό η Τουρκία, τόσο το καλύτερο για την ίδια. Εμείς σε κάθε περίπτωση ενεργούμε με ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Προωθούμε τις θέσεις μας, δεν κάνουμε ούτε μισό βήμα πίσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο ερωτών συνάδελφος, ο κ. Βρεττός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η απάντηση που μου δώσατε ήταν εντελώς απογοητευτική. Λυπάμαι πάρα πολύ που το λέω. Εσείς κάνετε πολιτική νομίζοντας ότι με νουθεσίες η Τουρκία θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στη διεθνή κοινωνία γενικότερα. Λυπάμαι πάρα πολύ.
Εδώ, κύριε Πρόεδρε, παρουσιάζεται το πρωτοφανές φαινόμενο να πετούν αεροσκάφη πάνω από ελληνικά εδάφη σε χαμηλές πτήσεις, να κινδυνεύουν να πέσουν ελληνικά ελικόπτερα. Έφτασε η φρεγάτα στον Καφιρέα και δεν την πήραμε είδηση. Όλα αυτά τα πράγματα αφορούν την ίδια την Κυβέρνηση. Η Τουρκία δεν υπολογίζει την Κυβέρνηση της Ελλάδας και αυτό είναι μεγάλη ευθύνη της σημερινής Ελληνικής Κυβέρνησης, κύριε Πρόεδρε.
Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, κύριε Υπουργέ, αφήσατε τα εργαλεία που δώσαμε εμείς για να αντιμετωπίσετε τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο περιθώριο. Εγκαταλείψατε το Ελσίνκι τότε όταν έπρεπε να το διαχειριστείτε και αφήσατε ανεξέλεγκτη την Τουρκία να κάνει ό,τι θέλει πλέον, να παίζει το δικό της παιχνίδι χωρίς να την ελέγχετε, ανεξέλεγκτα.
Κύριε Πρόεδρε, καμία σοβαρή αντίδραση δεν υπήρξε από την Ελληνική Κυβέρνηση, καμία σοβαρή αντίδραση σε σχέση με τα γεγονότα αυτά. Η Κυβέρνηση –νομίζω- δίνει την εντύπωση ότι κάνει μια πολιτική που έχει μια περίεργη εμφάνιση. Ξεκινάει από τις ανούσιες κουμπαριές του κυρίου Πρωθυπουργού και φτάνει μέχρι τις ανούσιες και άνευρες δηλώσεις που και σήμερα έκανε ο κύριος Υφυπουργός για εσωτερική κατανάλωση και μόνο. Καμία ουσιαστική αντίδραση έναντι των οργάνων στα οποία η Τουρκία συμμετέχει έμμεσα ή άμεσα, όπως το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια σοβαρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Είπε ο κύριος Υπουργός ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί μία πολιτική μακρόπνοη, συνεκτική, ξεκάθαρη. Τίποτα απ’ όλα αυτά. Δυστυχώς δεν ακολουθείτε καμία πολιτική και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πρόσφατα δώσατε τις συντεταγμένες, λέω ένα παράδειγμα, για το νορβηγικό πλοίο, ώστε να μπορεί να είναι έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Δεν καταγγέλλω τίποτα, αλλά κανείς δεν ξέρει αυτό ταιριάζει, είναι συμβατό με τα ελληνικά συμφέροντα της υφαλοκρηπίδας και της αιγιαλίτιδας ζώνης. Δεν θέλω να καταγγείλω τίποτα, αλλά έχετε δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου ανασφάλεια στο λαό με τις σχέσεις μας απέναντι στην Τουρκία.
Δώστε ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία. Πείτε της ότι για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε ως μέλος είτε με ειδική σχέση, πρέπει να περάσει από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα δεν το έχετε δώσει. Ακόμα και σήμερα δεν το δίνετε. Έχετε τεράστιες ευθύνες για τις εξελίξεις, κύριε Υπουργέ, και λυπάμαι πάρα πολύ για την απάντηση που δώσατε στη σημερινή ερώτηση που έκανα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο κ. Υπουργός.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, πρέπει να σας διαβεβαιώσω φαίνεται ξανά ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών αντιμετωπίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη βάση ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού, αντίθετα από ό,τι πιστεύετε, με ξεκάθαρες στοχεύσεις και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των πολιτικών και διπλωματικών μέσων που διαθέτουμε.
Επανέρχεστε με αιτιάσεις σ’ ένα θέμα το οποίο κατ’ εξοχήν δεν προσφέρεται για τέτοια εκμετάλλευση. Μη με βάζετε στον πειρασμό να σας θυμίσω ποια εποχή και επί ποίας κυβέρνησης η Τουρκία άρχισε να διατυπώνει τις απαράδεκτες και ανυπόστατες θεωρίες περί γκρίζων ζωνών, στην οποία αναφέρεστε μάλιστα στην ερώτησή σας.
Η Ελλάς είναι παράγων και δύναμη ειρήνης και σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της. Στόχος της είναι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μια βελτίωση όμως βέβαια που είναι συνάρτηση της συνειδητοποίησης από πλευράς Τουρκίας ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας είναι τα αδιαπραγμάτευτα κριτήρια αξιολόγησής της.
Η στρατηγική μας είναι σταθερή, η αποφασιστικότητά μας δεδομένη και η θέση μας ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη. Έχουμε στηρίξει ειλικρινά και έμπρακτα και την ελληνοτουρκική προσέγγιση και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Από κει και έπειτα η Κυβέρνηση ούτε αιφνιδιάζεται ούτε αντιδρά με στόχο μικροκομματικά οφέλη.
Οι θέσεις μας εδράζονται σταθερά στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και υποστηρίζονται πάντοτε ενεργά από την αδιαμφισβήτητη πολιτική και διπλωματική ισχύ μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Δυστυχώς οι γείτονές μας δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει πλήρως ότι πολιτικές έντασης και κατάφωρης παραβίασης του διεθνής δικαίου δεν οδηγούν πουθενά, γι’ αυτό θα επαναλάβω από το Βήμα αυτό το μήνυμά μας προς την τουρκική πλευρά. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Συμπεριφορές προκλητικές που καλλιεργούν ένταση είναι αντιπαραγωγικές και δεν προάγουν τα πραγματικά συμφέροντα του τουρκικού λαού.
Αυτό το μήνυμα πρέπει να βγει άλλη μια φορά και από τη σημερινή μας συζήτηση, με ενότητα και ομοψυχία, χωρίς μικροπολιτικούς ανταγωνισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις που σε τίποτα δεν βοηθούν.